Behandelingen

Restauratieve tandheelkunde


Tandvullingen

Tandvullingen worden gebruikt om tanden met cariës of afgebroken tanden te herstellen. Wanneer een tand om één of andere redenen niet direct definitief kan verzorgd worden, wordt een voorlopige vulling geplaatst . Voor de definitieve vulling wordt composietvulling (tandkleurig) gebruikt of glasionomeercement.

 

Inlay / onlay

De inlay of onlay is een onrechtstreekse vulling die vervaardigd wordt bij de tandtechnieker en bestaat uit goud of porselein. Nadien wordt de vervanging gekleefd of gecementeerd met cement.

 

Kroon

Als een tand vaak gevuld is of als er na het afbreken van een tand te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er voor dat je tand behouden blijft.

 

Brug

Mist men één of meerdere tanden dan kan er een brug of een implantaat geplaatst worden. Een implantaat dient dan als kunstwortel waarop een kroon wordt gezet. 

Bij een brug worden de buurtanden geslepen om zo de open ruimte te sluiten. Ook voorkomt een brug dat de tanden naast de lege ruimte scheef gaan staan of dat de tegenoverliggende tanden gaan uitgroeien.

 

Wortekanaal behandeling

Een tand heeft in de wortel(s) één of meer wortelkanalen met daarin de zenuw. Deze zenuw kan gaan ontsteken door een gaatje, een lekkende vulling, of door een trauma aan de tand (bijvoorbeeld na een val of stoot). De zenuw wordt verwijderd uit de wortelkanalen waarna deze kanalen worden opgevuld met vulmateriaal. Na de behandeling kan de tand tot rust komen, dit kan soms tot twee weken duren.

 

Kindertandheelkunde

Wij moedigen ouders aan om hun kinderen vanaf twee jaar mee op controle te nemen. Een behandeling is op die leeftijd meestal niet nodig maar we kunnen wel al enkele tips en voorlichting geven. Je kind kan op deze manier vertrouwd raken met de tandarts en omgeving.