Behandelingen

Preventie


Mondonderzoek

Om een gezond en mooi gebit te houden, raden wij het aan je gebit twee keer per jaar te laten controleren. Tijdens de controle onderzoekt de tandarts of je gaatjes of tandvleesproblemen hebt. Ook wordt er gekeken of je vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hierbij is het soms noodzakelijk een röntgenfoto te maken.


Profylaxe

Het tandvlees is het fundament van je gebit en het is daarom belangrijk dat het gezond blijft. Het tandvlees kan ongemerkt gaan ontsteken. Meestal zal je dit merken doordat het bijvoorbeeld snel zal bloeden bij het poetsen. Dit probleem noemt men gingivitis. 

Bij een reiniging bij de tandarts worden tandplaque en tandsteen verwijderd. Wanneer gingivitis niet of niet tijdig behandeld wordt kan dit leiden tot parodontitis: het bot en het tandvlees rond de tanden zakt weg. 

Wanneer je niets doet aan de ontsteking zullen de tanden na een tijdje los gaan staan en kan je uiteindelijk zelfs tanden verliezen. Bij vergevorderde parodontitis werken wij samen met de parodontoloog.


Sealing

Sealen is in de tandheelkunde een preventieve behandeling waarbij op een kies in de groeven van het kauwvlak een laagje composiet wordt aangebracht met als doel de kies te beschermen tegen het ontstaan van gaatjes.


Opbeetplaat

De opbeetplaat beschermt je gebit tegen de voortgaande slijtage als gevolg van het tandenknarsen of klemmen en is erop gericht de pijn ter hoogte van het kaakgewricht te verminderen.


Radiologie

Bite-wings

Dit zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen van uw gebit. De tandarts  maakt twee foto’s: één links en één rechts. Op deze foto’s is de bovenkant van uw kiezen te zien, een gedeelte van de wortels en het omliggende bot. Op basis van de foto’s schat de tandarts in hoe groot uw risico op gaatjes en andere problemen is.

OPG

De OPG is een radiologische opname voor de beoordeling van de positie van de tanden, de wijsheidstanden en het kaakgewricht.

CBCT

Cone Beam Computer Tomografie (CBCT) is een scan met röntgenstralen. Met behulp van een CBCT scan kan een driedimensionaal beeld van de kaken en omliggende weefsels gemaakt worden.

CBCT wordt gebruikt voor de planning om de positie van de implantaten in het bot te bepalen alsook bij endodontische behandeling. 

Bij Dens Optima zijn deze röntgentoestellen aanwezig.